Kafeni prah. Šta je to? Reč se često koristi kao sinonim za instant kafu, ali da li su to ista stvar?
Ako tražite odgovore, ostanite sa mnom. U ovom članku ću se brzo zagrebati po površini kafnih prahova.
Do kraja ovog teksta saznaćete sve što vam je ikada trebalo znati o kafnom prahu – i verovatno nekoliko stvari koje biste želeli da zaboravite.
Šta je instant kafeni prah?
Dobro, šta je kafeni prah? Izvinjavam se što ću razbiti vašu iluziju, ali to nije neki tajanstveni čarobni prah koji se nalazi na udaljenoj strani planine negde u jugoistočnoj Aziji.
Kafeni prah je samo još jedan naziv za instant kafu. To je to.
Instant kafa i kafeni prah su suštinski ista stvar. Dodajte prah u šolju, sipajte malo vruće vode i promešajte – voilà, kafa trenutno!
Drugi nazivi za kafni prah uključuju instant kafu u kristalima, kafne granule i rastvorljivu kafu.
Dakle, ako ikada naiđete na ove nazive prilikom pregleda ponude u lokalnoj prodavnici, verovatno je sigurno pretpostaviti da se odnose na neku vrstu instant kafe.
Ipak, postoji jedan izuzetak koji može izazvati nejasnoće, o tome više kasnije.
Kako se pravi kafeni prah?
Sada kada znate šta je kafeni prah, kako se ova stvar zapravo pravi? Kafeni prah, ili instant kafa, je jednostavno obična pripremljena kafa kojoj je uklonjena vlaga. Instant kafa je prava kafa.
Postoji nekoliko načina proizvodnje instant kafnog praha, ali postoje dva najčešća metoda za masovnu proizvodnju – liofilizacija (smrzavanje i sušenje) i sprej-sušenje.
Evo brzog pregleda kako se svaka metoda obrade sprovodi.
Liofilizacija je metoda koja zahteva više rada, ali istovremeno čuva veći deo bogatog ukusa kafe.
Za ovu metodu, sveže pripremljena kafa se brzo zamrzava na temperaturi od oko -40 stepeni Celzijusa. Nakon zamrzavanja, kafa se stavlja u vakuumsko sušno komoru, gde se zagreva na visoke temperature.
Kako se komora zagreva, smrznuta voda brzo prelazi u gasno stanje (proces koji se naziva sublimacija). Kada se sva tečnost rastvori, preostaje suvi zrnati kafa, odnosno kafeni prah.
Metoda sprej-sušenja koristi drugačiji proces za proizvodnju instant kafnog praha.
Kod ove metode obrade, koncentrovana pripremljena kafa se raspršuje u visoku cilindričnu kulu, gde je zatim izložena vrućem vazduhu.
Kako kapi kafe padaju niz kul, tečnost brzo isparava, ostavljajući suve kafe kristale da padnu na dno komore.
Proces je brz, a prelazak od tečne kafe do suvog instant kafnog praha traje samo 10 do 30 sekundi.
Nedostatak ove metode obrade je upotreba izuzetno visokih temperatura koje prže ukusna ulja kafe.
Još jedan problem sa ovom metodom je da često proizvodi vrlo fini kafeni prah.
Da bi se rešio ovaj problem, zrna čistog kafnog praha se moraju spajati zajedno, što uključuje dodatnu obradu sa parom.
Kafeni prah vs. sirovi kafeni prah
Često dolazi do zabune između instant kafnog praha i običnog kafnog praha.
Iako zvuče isto, to su potpuno različiti proizvodi, i ako uzmete pogrešan paket, možete se iznenaditi – i dobiti puna usta žvakljivih mlevenih zrna kafe.
Sirovi kafeni prah je upravo to – sirov. Pečeni cela zrna kafe se melju u veoma fini prah.
Ovaj sirovi kafeni prah se koristi pretežno u kuvanju ili kao začin radi dodatnog ukusa.
Sirovi kafeni prah se neće rastvoriti kao instant kafa, i definitivno ne bih preporučio da je pokušate popiti.
Zanimljiva činjenica
Instant kafa čini 13 posto ukupne konzumirane kafe širom sveta. U Velikoj Britaniji, čak 74 posto odraslih osoba pije instant kafu umesto sveže mlevene kafe u zrnima.
Kako napraviti kafni prah kod kuće
Moguće je napraviti kafni prah kod kuće, ali teglica instant kafe ne košta puno i verovatno će imati bolji ukus od vaše domaće kombinacije.
Ali ako želite da pokušate, evo kako se to radi.
Možete koristiti bilo koji način pripreme kafe, ali preporučujem upotrebu Chemexa za pripremu veće količine kafe.
Najbolji instant kafni prah zahteva čvrstu osnovu; pod tim mislim da trebate koristiti kvalitetne kafene zrna. Kafni prah ima najbolji ukus kada se koriste arabica kafena zrna.
Sameljite kafu kao i obično i pripremite kafu.
Ovde dolazi mali trik.
Potreban vam je način da osušite svoju vlažnu, sveže pripremljenu kafu. Možete ili preliti kafu na pleh za pečenje i staviti ga u rernu na niskoj temperaturi dok tečnost potpuno ne ispari, ili možete investirati u dehidrator. U svakom slučaju, kafa treba da se pretvori u prah.
To je u osnovi to.
To je zabavan zadatak za isprobavanje jednom, ali rezultat na kraju nije zaista vredan sveg tog truda – ukus zrnaca je pomalo prosečan!
Zaključak
Eto, to je to. Kafni prah je jednostavno još jedan naziv za instant kafu. Samo se pobrinite da ne pomešate i kupite sirovi kafni prah greškom namenjen za kuvanje; niko ne voli žvakati kafu!
Otkriću vam jednu tajnu: sveže mlevena kafa od celih zrna kafe ravnomerno samlevena pomoću mlinca sa mlinom za kafu neposredno pre pripreme će proizvesti najbolju kafu koju možete dobiti.
Zamenite instant kafni prah i nabavite svežu kafu umesto toga!