Priče o kafi

Savršeno Kuvanje Kafe sa Chemex Aparatom

Savrseno Kuvanje Kafe Sa Chemex Aparatom

Želite da saznate da li je Chemex aparat za kafu prava oprema za vas i kako da napravite ukusnu kafu koristeći Chemex? Onda ne tražite dalje! U ovom vodiču za pripremu kafe, podeliću zašto je Chemex moj omiljeni aparat za kafu, praktične savete, kao i najbolje opcije filtera za pripremu sa Chemex-om i ekskluzivan recept razvijen od strane šampiona bariste.

Zašto je Chemex Omiljeni Aparat za Kafu
Priprema Chemex kafe je kao smirujući ritual za spore jutarnje ili opuštene popodneva. To je divno slavlje kafe i svih njenih mnogobrojnih ukusa, što je jedan od razloga zašto je Chemex omiljena metoda za prelivanje kafe. Ima vremenski nevreme i jednostavan dizajn i proizvodi čistu šolju koja ističe slatkost kafe koju pripremate. Neprijatna gorčina nema skoro nikakvu šansu da prođe kroz gusti Chemex filter. Chemex je napravljen od visokokvalitetnog stakla koje je otporno na toplotu i ne dodaje sopstvene ukuse. I pored svih ovih neverovatnih osobina, Chemex je i najlepši aparat za kafu svih vremena i odličan dodatak svakoj kuhinji ili dnevnoj sobi. Možda će vam trebati malo prakse na početku, ali nakon što se naviknete, priprema kafe sa Chemex-om je jednostavna. Samo pratite recept u ovom članku i vaša Chemex kafa će biti spremna za tili čas.

Dizajn Chemex-a – Delo Umetnosti
Chemex je vrsta aparata za kafu koji se kreativno prenamenjuje zbog svog vremenski nevremenskog dizajna i elegancije. Bilo da je pretvoren u vazu ili lampu koja visi sa plafona, mogućnosti za njegovu upotrebu čine se beskrajnim. Chemex je dizajniran mnogo pre nego što je filter kafa ponovo postala popularna – tačno 1941. godine od strane nemačkog naučnika Petera J. Schlumbohma – ali danas gotovo nikada ne nedostaje na polici kafića trećeg talasa. Iako jednostavan, staklena tikva sa drvenim okvirom i kožnom vezicom zrači čistom sofisticiranošću. Deo oko vrata takođe vas štiti od opekotina. Oblik tikve nije promenjen od njegovog izuma. Njegov namenski dizajn toliko je primetan da je Chemex postao deo stalne postavke u Muzeju Bruklin, Muzeju stakla Kornig i Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Oblik i Funkcija Chemex-a – Aparat za Kafu za Kuću
Jedna veoma simpatična karakteristika Chemex aparata za kafu je da je napravljen samo od tri jednostavna, svakodnevna materijala: stakla Pyrex, drveta i kože. Izgleda kao da je izašao ravno iz laboratorije i svakako zaslužuje stalno mesto na vašem kuhinjskom pultu. Iako je po mom mišljenju prednost što Chemex nije napravljen od plastike, on svakako nije lak saputnik za putovanje. Ako planirate planinarenje ili kampovanje, Chemex nije idealan aparat za kafu koji ćete poneti sa sobom, jer je staklena tikva lomljiva i može da se razbije u vašem prtljagu. Takođe je malo prevelik za prtljag u kabini. Ako često putujete i želite da pripremate kafu u pokretu, bolja opcija bila bi AeroPress.

Sam oblik peščanog sata po sebi ne čini mnogo za ukus vaše kafe, tu dolaze do izražaja Chemex filteri. Ali da li ste znali da pomaže da se ohladi kafa nakon što završite sa pripremom? Često vidim ljude kako okreću Chemex kako bi brže ohladili kafu.

Osnove – Šta Vam Treba za Pripremu Kafe sa Chemex-om
Osnove uključuju Chemex aparat za kafu i Chemex filtere. Možete kupiti klasične serije Chemex-a u različitim veličinama – bilo 3 šolje, 6 šolja, 8 šolja ili čak 10 šolja. Chemex od 6 šolja je najpopularnija opcija. Takođe preporučujem upotrebu ručnog mlina za kafu, čajnika sa dugom špricom i vage. Pošto mlevena kafa gubi aromu već za samo 30 sekundi, bitno je da sameljete zrna svaki put kada pripremate kafu. Čajnik sa dugom špricom vam daje veću kontrolu nad protokom vode i omogućava preciznost prilikom prelivanja vode preko kafe u Chemex filteru. Da biste pratili recept u ovom vodiču za pripremu kafe, biće vam korisna kafa vaga. Omogućiće vam precizno merenje koliko mlevene kafe i vode koristite za svoju pripremu prelivanja.

Koji Filteri se Koriste za Pripremu Chemex Kafe
Ako učite kako da koristite Chemex za pripremu ukusne kafe, preporučujem korišćenje Chemex vezanih filtera. Deblji su za oko 20-30% u poređenju sa konvencionalnim filter papirom i njihova posebna vlakna sprečavaju ulja, gorke elemente ili čestice kafe da dospeju u vašu kafu tokom pripreme. Kao rezultat toga, kafa iz Chemex-a ima posebno aromatičan, nijansiran i čist ukus. Filteri dolaze preklopljeni i u tri različita oblika: kvadratni (za 6-8 šolja), okrugli ili krug (za 6-8 šolja) i polukrug (Chemex filteri za 3 šolje). Iako kvadratni i okrugli filteri imaju različite oblike, funkcionišu na isti način. Koju ćete više preferirati zavisi samo od estetike. Takođe možete birati između izbeljenih i prirodnih Chemex filtera. Ovi drugi su ekološki prihvatljiviji, jer su prirodno smeđe boje, a filter papir postaje bel samo kroz oksidacionu kupku za čišćenje. Bez obzira na razliku u boji, budite sigurni da su oba sastavljena od istog papira laboratorijskog kvaliteta.

Višekratni Chemex Filteri
Za one od vas koji nisu ljubitelji jednokratnih papirnih filtera i žele da umesto toga koriste Chemex filtere koje mogu ponovo koristiti, postoji još jedna opcija! Barista Warrior Pour Over Coffee Filter napravljen je od izdržljivog nerđajućeg čelika i može se koristiti više puta. Mikro-filterirajuće rupe puštaju više ulja kroz nego što bi Chemex filter, što stvara puniji ukus u vašoj šolji. Odgovara klasičnom Chemex aparatu za kafu u veličinama od 6, 8 i 10 šolja. Da li više preferirate filter od nerđajućeg čelika ili papirnati filter zavisi od vaših ličnih preferencija. Lično, više volim aromatičnu i čistu šolju koju Chemex papirni filteri proizvode.

Na kraju, CoffeeSock je razvio ekološki prihvatljiv, višekratni Chemex filter od organskog pamuka koji može trajati do godinu dana. Dizajniran je da sačuva najnežnije ukuse najkvalitetnijih kafa.

Kako Koristiti Chemex Korak Po Korak
Chemex Recept od strane Tajske Šampionke Bariste Athip Archalerttrakool
Tokom nedavne posete Fabrici, jednom od najboljih kafića u Bangkoku, tajska šampionka bariste Athip Archalerttrakool pripremila je ukusnu kafu koristeći Chemex. Podelila je svoj recept za Chemex sa mnom kako bih vam mogao reći sve u ovom vodiču za pripremu kafe. Athip je pripremila kafu jednog porekla iz PangKhon-a, regije za kafu u blizini Chiang Rai-a, sa crnim medom od različitih sorti kafe. Ukusi koji se očekuju u šolji bili su narandža, šećerna trska i crni čaj.

Recept:
20 grama kafe
280 grama vode na 93 stepena Celzijusa
Vreme pripreme 2:30 minuta

Athip je odmerila 20 grama zrna na vagi, grubo ih samlela i dozvolila nam da osetimo sladak miris sveže samlevenih zrna. Čajnik sa dugom špricom koji je koristila je od proizvođača Brewista. Ima usmereni izlivak i temperaturnu kontrolu savršenu za pripremu preliva. Digitalni displej prikazuje stvarnu temperaturu vode, što je omogućilo Athipu da precizno zagreje vodu na 93 stepena. Za ovaj Chemex recept koristila je razmeru od 1:14, što se prevodi u 280 grama vode (plus malo dodatne za ispiranje filtera pre pripreme) i 20 grama kafe. Vreme pripreme je 2:30 minuta.

Prvo, nakon što je postavila Chemex filter u tikvu, Athip ga je isprala vrelom vodom kako bi eliminsala neželjeni ukus papira dok je istovremeno zagrevala kafafu tikvu. Voda je zatim odbačena.

Zatim je sipala samlevenu kafu u Chemex filter, a zatim dvostruko više vode, koju je pažljivo sipala u krugove počevši od sredine prema spolja. Sačekala je malo više od 30 sekundi da se kafa „otvori“ pre nego što je nastavila polako sipati vodu kružnim pokretima, uz kraće pauze između sipanja.

Nakon što je sva voda prošla kroz filtere, Athip je uklonila Chemex filter. Zahvaljujući jačini filtera, možete ga ukloniti bez prosipanja kafinih čestica u procesu.

Zbog oblika izliva Chemex-a, Athip je mogla sipati kafu u šolju bez prosipanja i kapi. Uživali smo u voćnom ukusu i umerenoj kiselosti njene pripreme. Arome crnog čaja bile su veoma prisutne u šolji, a ukus narandže sam bolje osetio nakon što se kafa malo ohladila.

Odnos Kafe i Vode u Chemex-u
Odnos kafe i vode u Chemex receptu je samo jedna od mnogih opcija. Iako je 1:14 uvek moj omiljeni odnos kafe i vode za testiranje novih voda, ili u ovom slučaju kafa, različiti uslovi i zrna zahtevaju različite odnose kafe i vode. Ako volite jaču kafu, onda će odnos kafe i vode od 1:12 pružiti upravo to. To znači da ćete za svaki gram kafe koristiti 12 grama vode. Ako prilagodimo recept za pripremu iznad prema tome, to se prevodi u 240 grama vode za 20 grama kafe kako biste napravili koncentrovaniju pripremu. To je takođe odličan odnos kafe i vode za upotrebu ako pripremate kafu na ledu. Još jedan popularan odnos kafe i vode za Chemex je 1:15. Ovde koristimo 300 grama vode za 20 grama kafe. Kada sam testirao različite odnose kafe i vode za Chemex, 1:15 je ponekad uzrokovao adstrigenciju i blagu gorčinu u mojoj šolji. Koji odnos kafe i vode najbolje funkcioniše zavisi mnogo o tome kako volite vašu kafu. Isprobajte različite recepte kako biste pronašli ono što odgovara vašem ukusu.