Priče o kafi

Raznolikost regiona iz kojih dolazi kafa

Raznolikost Regiona Iz Kojih Dolazi Kafa

Nema previše kafe. A kada dobijete svoje zrna kao što mi radimo, pijete puno kafe i provodite puno vremena učenjem o različitim kafiškim regionima širom sveta.

U KFTRJ, oni nabavljaju svoja zrna iz svih krajeva – Nikaragve, El Salvadora, Kostarike, Gvatemale, a to je samo površinski dodir. Sarađuju s ljudima na osnovu ključnih principa kvaliteta, održivosti, transparentnosti, strasti i saradnje, što im omogućava da pronađu proizvođače, izvoznike i uvozne partnere koji nabavljaju odgovorno.

Zbog stalno rotirajućih prženja u Rubyju, kafa koju pripremamo u KFTRJ varira, ali znate da potiče ili iz Centralne Amerike, Južne Amerike ili Afrike. Svaki region nudi ponekad potpuno drugačiju kafu zbog vrste zrna, uslova uzgajanja, načina obrade svakog farmera i drugih praksi uzgoja.

Evo kako se razlikuju:

Centralna Amerika
Kafe iz Centralne Amerike imaju raznolik niz ukusa zahvaljujući nadmorskim visinama koje variraju od visokih do nivoa mora. Kafe iz Centralne Amerike imaju pravu količinu kiselosti koja dobro balansira ukuse meda, mlečne čokolade, karamele i pečenih orašastih plodova.

Honduras je peti najveći proizvođač kafe na svetu po zapremini, ali šta čini njihovu kafu tako sjajnom? Raznovrsnost. Mala zemlja bogata je različitim sortama, procesima, nadmorskim visinama i mikroklimama, što dovodi do interesantnih profila ukusa u kafi Hondurasa.

Zrno u KFTRJ ke potpuno oprano, zatim sušeno na podignutim krevetima pre nego što napravi putovanje unutar solarne sušare. Probajte gutljaj ove pržene kafe i bićete oduševljeni ukusima dinje, kaki i mlečne čokolade.

Južna Amerika
Otkrićete da su južnoameričke kafe dobro izbalansirane, konzistentne i često delikatne, u zavisnosti od uslova uzgajanja zrna. Između Brazila i Kolumbije, Južna Amerika je doma dva od tri najveća proizvođača kafe u Americi.

Kolumbija je odgovorna za 12% svetske proizvodnje kafe i stiče reputaciju za kvalitetna zrna zbog tropskih temperatura i visoke nadmorske visine. Kafe iz ove južnoameričke zemlje varira po regionima, ali su između srednje i visoke kiselosti i uglavnom su uzgajani u hladovini.

Kafa u KFTRJ je napravljena od kolumbijskih zrna i ima bogat, sirupast slatkast ukus koji ističe voćne note kada se izvlači kao espreso. Probajte ukuse maline, kola, tamne čokolade i tropskog voća ove kafe.

Afrika
Generalno, afričke kafe su poznate po slatkim, cvetnim i voćnim ukusima, ali ukusi se kreću od citrusa do borovnica. Više afričkih zemalja proizvodi kafu, ali Kenija i Etiopija su dva najveća proizvođača i najpoznatija.

Etiopija, rodno mesto kafe, ima hiljadugodišnju ceremoniju kafe koja uključuje berbu, obradu, prženje, mlevenje i pripremu. Oni svoju kafu obrađuju na prirodan način, što joj daje bogat, sirupast sladak ukus, pored pranja, što proizvodi kafu koja je laganija na nepcu. Tipično, kafe iz Etiopije su punog ukusa i tela.

Potpuno oprane i prirodno sušene kafe potiču iz Etiopije i, nakon fino mlevenja, pružaju kafu koja obiluje notama breskve, meda, crnog čaja i cveta narandže.

Jeste li poput nas i ne možete se zasititi kafe? Dođite i probajte najnovije i najbolje pržene kafe koje imamo u ponudi.