Priče o kafi

Raznolikost kafe i pripreme: Od biljke do šoljice

Raznolikost Kafe I Pripreme Od Biljke Do Soljice

Kafa je mnogo više od samo napitka – to je iskustvo, kultura i putovanje. U KFTRJ kefeteriji iz Sremske Mitrovice, istražujemo raznolikost ovog omiljenog pića, od plantaže do šoljice.

Iako su Tradicionalna (Turska) i Espresso najpoznatiji načini pripreme kafe, važno je znati da vrsta kafe nije ograničena na način pripreme. Tradicionalna kafa ne raste u Turskoj, niti Espresso u Italiji, iako su ovi načini pripreme postali sinonim za te zemlje. Kafa raste u tropskim i subtropskim oblastima, a najveći deo se kupuje preko Njujorške i Londonske berze. Zato je zrno, jednostavno, samo zrno. Razlika u kvalitetu je tema za drugu raspravu, ali promenom načina pripreme, menjamo ukus kafe. Isto zrno, ali različita priprema, daje potpuno različite note ukusa.

Zanimljivo je da je kafa, odmah posle vode, najviše konzumirani napitak na svetu, dok na berzi drži jaku treću poziciju, odmah iza nafte i ulja.

Koje su to nacije koje najviše uživaju u kafi?

Finska: Finci su neprikosnoveni prvaci, sa čak 12kg kafe po glavi stanovnika. Ovo nije iznenađujuće ako ste ikada bili u Finskoj i videli koliko Finci vole kafu.

Norveška: Na drugom mestu je Norveška sa 9,9kg kafe po glavi stanovnika. „Karsk“, mešavina kafe i votke, popularan je napitak u ruralnim delovima ove zemlje.

Island: Island je na trećem mestu sa 9kg kafe po glavi stanovnika, a Islanđani su poznati po ozbiljnom pristupu kafi.

Švedska: Koncept „Fika“, što znači „popiti kafu“, deo je švedskog načina života, sa potrošnjom od 8,2kg kafe po glavi stanovnika.

Švajcarska: Svaki Švajcarac u proseku popije 5 šoljica dnevno, što dovodi do 7,9kg kafe po glavi stanovnika.

Kanada: Iako neevropska, Kanada je visoko rangirana sa 6,5kg kafe po glavi stanovnika.