Priče o kafi

Pravilno merenje vremena ekstrakcije espresa

Pravilno Merenje Ekstrakcije Espresa

Da li ste se ikada zapitali da li je važno meriti vreme ekstrakcije espresa? Ako ste početnik, korišćenje tajmera je od suštinske važnosti kako biste dobili savršen espreso.

Zapravo, precizno merenje vremena može napraviti razliku između prosečnog espresa i nezaboravnog, ukusnog napitka koji zaista zadovoljava vaše ukuse.

Međutim, kako usavršavate svoje veštine, merenje vremena postaje manje važno, i moći ćete da procenjujete kvalitet espresa na osnovu izgleda i ukusa.

U ovom blog postu istražićemo prednosti merenja vremena prilikom pripreme espresa i kako to može unaprediti vaše veštine pri pripremi kafe. Od savršene kreme do postizanja idealne ekstrakcije, korišćenje štoperice može biti korisno pri pripremi ukusnog espresa.

Dakle, bez obzira da li ste zaljubljenik u kafu kod kuće ili jednostavno želite da poboljšate veštine pri pripremi kafe, ostanite sa nama i otkrijte tajne merenja vremena za pripremu espresa.

Kada početi meriti vreme pri pripremi espresa
Pitanje merenja vremena prilikom pripreme espresa je tema žestoke rasprave među ljubiteljima kafe.

Dve glavne škole mišljenja su da započnete merenje odmah po aktiviranju pumpe na vašoj mašini ili pri prvom znaku kapanja kafe iz filtera.

Međutim, većina profesionalaca u industriji se slaže da je idealno vreme za početak merenja upravo trenutak kada vruća voda dospeva na samlevenu kafu u filteru.

Nažalost, pošto je kafena pogača skrivena, teško je precizno odrediti trenutak kada vruća voda dolazi u kontakt sa suvom kafom.

Da bi stvari bile još komplikovanije, ovo vreme natapanja varira u zavisnosti od vrste espreso mašine koju koristite.

U većini slučajeva, postoji samo nekoliko sekundi kašnjenja između trenutka kada voda udari u kafu u portafilteru i prvog kapanja koje prolazi kroz filter.

Iz mog višegodišnjeg iskustva sa prilagođavanjem espresa, ne slažem se sa konsenzusom da se merenje vremena započinje odmah po kontaktu vruće vode sa kafom. Predlažem da započnete merenje kada vidite prve kapljice koje izlaze ispod filtera.

Većina vrhunskih espreso vaga ima ugrađenu funkciju koja automatski pokreće merenje vremena čim prve kapljice padnu na vagu, što olakšava proces.

Bez obzira kada pokrenete štopericu, merenje vremena pri pripremi espresa će vremenom postati automatizovano.

Kako postanete upoznati sa bojom protoka kafe, moći ćete da se oslobodite tajmera, a merenje vremena pri pripremi espresa može se uskladiti sa ličnim ukusnim preferencama i mašinom koju koristite svakodnevno.

Kada završiti ekstrakciju
Idealno je prekinuti merenje vremena pri pripremi espresa kada primetite da kafa počinje da posvetli. Šta znači „posvetljivanje“?

Ovaj termin označava trenutak kada protok espresa počne da postaje svetliji, tanji i vodenastiji.

Čim primetite da se to događa, zaustavite mašinu. Možete zameniti šolju drugom da uhvatite dodatni protok, ali nakon ovog trenutka, ekstrakcija espresa obično postaje veoma gorak.

Pro savet
Lako je prepoznati loš espreso. Loše ekstrahovan espreso može biti kiseo, gorak ili jednostavno lošeg ukusa. Ako je vaše merenje vremena ispravno, a koristite pravilne količine kafe i vode, znate da je problem u zrnu!

Ako su svi parametri pripreme kafe pravilno podešeni, možete očekivati da će se vaš espreso posvetliti negde između 20 i 35 sekundi, i tada trebate imati pravu količinu tečnosti.

Merenje vremena espresa
Iskreno, ne treba se previše fokusirati na merenje vremena pri pripremi espresa; to nije definitivan način da se izmeri ukusan espreso.

Merenje vremena treba da se koristi više kao smernica. Ne postoje čvrsta pravila kada je u pitanju vreme ekstrakcije prilikom pripreme espresa.

Vreme je više indikacija da li su ostali parametri pravilno podešeni; ako se nalazite negde u okviru, čestitajte sebi, ali nemojte se previše opterećivati time.

Ako imate problema, evo brzog primera. Ako se espreso izvuče previše brzo, to može ukazivati na to da je potrebno malo finije mlevenje ili možda jače sabijanje kafe.

Ako traje predugo, možda će biti potrebno uraditi suprotno.

Zamislite grubo samlevenu kafu kao kamenje, a sitno samlevenu kao fin pesak. Voda će mnogo brže prolaziti kroz kamenje. Dakle, blagim promenama u mlevenju, možete podešavati vreme ekstrakcije svog espresa.

Verovatno ćete svakodnevno morati da menjate veličinu mlevenja kafe. Kako kafa stari, vaši će se šutevi ekstrahovati brže, pa ćete morati da kompenzujete finijim mlevenjem kafe. Ali to nećete znati ako ne merite vreme pri pripremi espresa.

Kao početniku, grubo vremensko uputstvo može biti korisno, ali kako napredujete i postajete udobni sa svojom mašinom, vreme merenja treba posmatrati kao približan pokazatelj koji se može koristiti uz degustaciju i prilagođavanje.

Imao sam izvanredne šuteve od 20 sekundi i izvanredne šuteve od 50 sekundi, i ako je to ono što vam najbolje odgovara sa vašom kafom, onda sasvim sigurno nema ničega lošeg u tome.

Samo zato što je šut ekstrahovan van prozora od 25 do 30 sekundi, ne znači da je loš.

Da li merenje vremena zaista ima značaja?
Dakle, da li merenje vremena pri pripremi espresa zaista ima značaja? Mislim da već znate odgovor.

Kada je u pitanju ono što je važno pri ekstrakciji espresa, najvažnija stvar je krajnji rezultat – ukus espresa je najvažniji.

Vremenski prozor od 30 sekundi je dobar referentni pojam kada prvi put učite kako da pripremate espreso kod kuće. Imati vidljivi tajmer može biti izuzetno korisno kako biste znali da li se nalazite negde u pravom opsegu pri ekstrakciji šuta.

Međutim, kako upoznate svoju mašinu i saznate kako prilagoditi ekstrakciju svom ličnom ukusu, moći ćete vizuelno da vidite kada je vaša kafa gotova.

Lako ćete moći da primetite kada boja vašeg šuta espresa pređe u providnu svetlu plavkasto-smeđu boju, i obično ćete primetiti beličasti trag na vrhu kreme.

To je tačan trenutak kada je šut gotov, a to se ponekad događa u neujednačenom vremenskom okviru.

Iskreno, to je jedno područje gde amaterski baristi imaju značajnu prednost u odnosu na profesionalce koji rade u zauzetim kafeterijama – mi gotovo uvek probamo svaki šut koji izvlačimo.