Priče o kafi

Može li se koristiti kondenzovano mleko u kafi?

Moze Li Se Koristiti Kondenzovano Mleko U Kafi
Moze Li Se Koristiti Kondenzovano Mleko U Kafi

Kondenzovano mleko u kafi, da ili ne? Ako ste se našli na ovoj stranici, verovatno razmišljate da li je moguće kombinovati kondenzovano mleko i kafu. Postoji mnogo dodataka koje možete dodati u kafu, ali da li je kondenzovano mleko ili evaporisano mleko moguće?

Kada je u pitanju kafa, svako ima svoje lične preferencije. Neki vole crnu kafu, dok drugi uživaju u slatkoj i kremastoj kafi.

Kafni krem je na vrhu liste omiljenih dodataka, ali šta raditi kada vam omiljena teglica sa praškastim kremom nestane? Šta mislite o upotrebi evaporisanog mleka?

Ako imate neodgovorena pitanja, evo svega što trebate znati o ovoj jedinstvenoj kombinaciji kafe.

Nakon što je probate, možda ćete zauvek zameniti kremu!

Šta je evaporisano mleko?
Uđite u bilo koju prodavnicu prehrambenih proizvoda i pronaći ćete evaporisano mleko. Ono je prisutno već duže vreme i popularan je sastojak za pripremu popularnih slatkih poslastica, peciva pa čak i sladoleda.

Ali ako niste baš ljubitelj pečenja, verovatno nemate pojma šta je ovo konzervirano mleko niti kako izgleda, pa evo kratkog objašnjenja.

Poznato u nekim zemljama kao „nesladjeno kondenzovano mleko“, evaporisano mleko je, kao što i samo ime kaže, koncentrat mleka koji se dobija procesom isparavanja.

Proces koristi toplotu da ukloni do 60% tečnosti iz običnog kravljeg mleka, ostavljajući gustu i kremastu mlečnu supstancu. Moguće je ponovo dodati istu količinu vode da se evaporisano mleko pretvori u normalno mleko, tako što se proces suštinski obrne.

Za razliku od običnog mleka, koje ima relativno kratki rok trajanja, evaporisano mleko može da stoji u vašem ormanu mesecima ili čak godinama, zavisno od sadržaja šećera i masti.

U poređenju sa običnim mlekom, primetićete da ima mnogo gušću gustinu zbog manje količine vode.

Prirodno sladak, kremast mlečni ukus je mnogo jači i koncentrovaniji, i ima veći sadržaj masti i šećera po unci u poređenju sa običnim mlekom.

Zanimljiva činjenica:
Nesladjeno konzervirano mleko je sveže mleko iz kojeg je uklonjeno 60% vode isparavanjem. Sadrži 7,9% mlečne masti. Potrebno je oko 2,1 funta (oko 950 grama) celog mleka da se dobije 1 funta (oko 450 grama) evaporisanog mleka.

Može li se dodati evaporisano mleko u kafu?
Dobro, sada kada znate nešto više o evaporisanom mleku, možete li ga dodati u kafu? Na kraju krajeva, to je ono što vas zapravo zanima.

Da, možete dodati evaporisano mleko u kafu i zapravo je prilično uobičajeno u većem delu Azije – i ukusno je.

Ako obično dodajete kašičicu ili dve praškastog kremara u kafu, mislim da ćete biti prijatno iznenađeni kada probate kombinaciju evaporisanog mleka i kafe.

Ako volite slatke i karamelaste ukuse sa kafom, imate šta da očekujete.

Ova kombinacija nije ništa novo i popularan je stil kafe u delovima jugoistočne Azije.

Da li ste čuli za vietnamsku kafu? Evaporisano mleko, zaslađeno kondenzovano mleko i čak kokosovo mleko se nalaze u gotovo svakom kafiću u Vijetnamu, i to je osnova većine recepata za tajlandske ledene kafee.

Evaporisano mleko vs. kondenzovano mleko u kafi
Evaporisano i kondenzovano mleko su gotovo identični po izgledu, ali kada je reč o ukusu, potpuno se razlikuju, a sve se svodi na sadržaj šećera.

Proces proizvodnje evaporisanog i kondenzovanog mleka je isti, i voda se uklanja pomoću toplote. Međutim, tu se sličnosti završavaju.

Evaporisano mleko nema dodatnog šećera, a slatkost dolazi od prirodnih šećera koji se nalaze u mleku, a koji su pojačani zbog koncentracije.

Kondenzovano mleko je obično preterano slatko zbog dodatka šećera. Tako da dodavanje kondenzovanog mleka u kafu može učiniti šoljicu kafe neprijatnom za konzumaciju.

Proizvod se često koristi u slatkim desertima kao što su tart sa limunom i karamela, da navedemo samo neke.

Ne toliko u kafi, osim ako je u pitanju slatka azijska kafa sa ledom ili hladna kafa.

Evaporisano mleko kao kafni krem
Kao praktično i dugotrajno rešenje, praškasti kafni krem je natopljen veštačkim konzervansima, pun šećera, bojama i čitavim nizom drugih zamena.

Kafni krem bez mleka je suštinski sintetičko mleko.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih ljudi koriste kafni krem u kafi je praktičnost, dugotrajnost i ukus.

Ali evaporisano mleko pruža gotovo iste karakteristike kao „pravo mleko“. Tako da je zamena praškastog kafnog krema kondenzovanim ili evaporisanim mlekom možda razumnija opcija.

Zapamtite, evaporisano mleko je zapravo obično kravlje mleko; samo mu je uklonjena voda.

Ako koristite kafni krem zbog dužeg roka trajanja, slatkoće i praktičnosti, možda je dobra ideja da pređete na evaporisano mleko umesto toga. Samo otvorite konzervu i čuvajte ostatke u frižideru. Nema potrebe za dodavanjem vode.

Da li se evaporisano mleko može napraviti kod kuće?
Da, evaporisano mleko možete napraviti i kod kuće, ali zahteva malo više vremena i truda. Evo kratkog postupka: