Kafa i čokolada. Ovoj kombinaciji je nemoguće odoleti? Ali, šta bi moglo poći po zlu? Uparivanje kafe i čokolade je više umetnost nego što biste mogli da pomislite.
Kada se uradi kako treba, mogu istaći najbolje kod jednog drugog i dopuniti kompleksne arome. Kada se ne upare dobro, jedno može ozbiljno nadvladati drugo i ne biti dobro usklađeno uopšte.
Nema potrebe za brigu – pokrićemo osnovne korake kako da uparite ova dva zadovoljstva. Dakle, kada častite voljenu osobu za Dan zaljubljenih (ili samo sebe), možete se pobrinuti da su vaši pokloni dobar spoj.
Zašto kafa i čokolada dobro idu zajedno?
Postoji razlog zašto se čini da su kafa i čokolada stvoreni jedno za drugo. Zapravo, ima nekoliko razloga:
Dolaze sa iste geografske širine
I kafa i kakao zrno su seme tropskog voća
Oboje se suše na mestu porekla – njihov proces proizvodnje je sličan
Oboje su vešto prženi kako bi istakli njihove inherentne profilne arome (od kojih obe imaju ogroman izbor)
Hemijski su slični
Oboje sadrže zdrave antioksidanse
Nije ni čudo što se čini prirodno da ih uparimo.
Koje arome dobro idu uz kafu?
Razmišljajući o kombinacijama hrane i kafe, možete koristiti dva ključna pristupa.
Uparivanje ogledalom
Uparivanje ogledalom znači tražiti sličnosti u kvalitetima hrane koji su prisutni u vašem izboru kafe. To pojačava kvalitete koje imaju zajedno.
Uparivanje kontrasta
Kao što biste mogli da očekujete, uparivanje kontrasta je uparivanje kafe i čokolade koje imaju kontrastne karakteristike. Ovo je malo komplikovanije, ali ipak može biti kompatibilno i pružiti neočekivane užitke. Različite karakteristike takođe mogu delovati kako bi se izbalansirale međusobno.
Bilo da radite ogledalo ili kontrast, postoje elementi kafe koje ćete morati uzeti u obzir pri odabiru uparivanja sa čokoladom. Generalno govoreći, pri ogledalu, svetlije pržene kafe su kisele i više se slažu sa mlečnom i belom čokoladom sa suptilnim i voćnim karakteristikama. Tamnije pržene kafe imaju više tela, ali manje suptilnosti, pa se dobro slažu sa tamnijom, orašastom čokoladom. Ali sve zavisi koliko želite da budete kreativni – možete biti hrabri sa kontrastnim uparivanjem i postići neke zanimljive rezultate.
Ideje za uparivanje kafe i čokolade
Uzbuđeni smo zbog naše Specijalne Edicije kafe sa medom Geisha za Dan zaljubljenih, pa ćemo je koristiti kao primer za uparivanje. Da bismo dali neki kontekst za uparivanje ukusa, hajde da se upustimo u ono što je Geisha kafa sa medom.
Geisha kafa je jedna od najtraženijih kafa na svetu i poznata je po svojoj prirodnoj slatkoći i može imati note jasmina, meda i čak crnog čaja. Prestižna je zbog svoje složenosti i jedinstvenih ukusa. Svakako je elegantna kafa sa suptilnim notama koje su najbolje sačuvane sa svetlijom prženom kafom.
Naša Geisha je prirodno pržena sa medom. Ako niste upoznati sa prženjem sa medom, to znači da se koštica kafe ukloni vodom, ali se potom ostavi da se osuši. Ostatak voća na zrnu podseća na med – zlatan i lepljiv. Nakon što se osuši, izbija se tokom procesiranja umesto da se ispere.
Dakle, nije baš prirodno (suvo) procesirana kafa, niti potpuno mokro procesirana – hibridna je. Ova nešto nekonvencionalna metoda rezultira ukusnom prirodnom slatkoćom kafe, što zaista ističe prirodnu slatkoću Geisha kafe.
Dakle, radimo sa luksuznom voćnom cvetnom kafom koja je suptilna, slatka i lagana. I zato što, kao i sve naše kafe, ima tako visok standard kvaliteta i etike, želimo je upariti sa čokoladom koja ima istu pažnju prema detaljima i sličnu etiku.
Našu Geisha sa medom, koju s nestrpljenjem otkrivamo, je naša limitirana edicija Geisha San Jerónimo iz Gvatemale za Dan zaljubljenih, sa notama jagode i ruže. Ona časti voćno-cvetni profil tradicionalne Geisha kafe sa dodatnim dodirima romantike i luksuza.
Uparivanje ogledalom
Da bi istakli delikatnu voćnost Geisha sa medom i upotpunili svetliju prženu kafu, možemo je upariti sa mlečnom čokoladom sa nekom suptilnom voćnom likerom.
Lepa opcija bi bila Mlečna Čokolada sa Šljivovicom Truffles od Cocoa Loco. Ove ručno pravljene čokolade bi stvorile ultimativni raskošni paket. Njihov suptilan sloe gin ganache bi upotpunio elegantne cvetne note Geisha kafe, ne preplavljujući ih, dok se voćna malina prašina lepo uparuje sa voćnom kiselošću.
Uparivanje kontrasta
Ako osoba kojoj dajete nema toliko sladak zub ili ne voli likere, možete ublažiti slatkoću kafe tamnijom, orašastijom čokoladom – poput Tamne Čokolade sa Pralinom Truffles od Cocoa Loco. Bogata tamna čokoladna kora balansira prirodnu slatkoću kafe, dok orašasti pralin kontrira svetloj kiselosti svetlije pržene kafe.
Ili, ako tražite tradicionalno ogledalno uparivanje za pralinu, možete se odlučiti za nešto tamniju i orašastiju, poput naše Fazenda Reis.
Obe ove čokolade su dostupne za izbor sa našim setom za uparivanje čokolade za Dan zaljubljenih.
Krenite sa uparivanjem!
Sada kada znate neke ključne principe uparivanja kafe sa čokoladom, možete početi da eksperimentišete. Evo nekoliko ključnih saznanja:
Voćne i cvetne kafe, generalno svetlije pržene, dobro idu sa mlečnom i belom čokoladom.
Orašaste kafe sa tamnijom prženom idu dobro uz tamnu čokoladu i orašaste ili slane ukuse.
Možete uparivati ogledalom ili kontrastom kako biste postigli različite rezultate.
Tamnije pržene kafe imaju više tela i manje suptilne profile ukusa, što ih čini najlakšim za uparivanje.