Priče o kafi

Kako pravilno čuvati kafu

Kako Cuvati Kafu

Za najbolju šolju kafe, počnite sa kvalitetnim zrnima i pravilno ih čuvajte kako biste maksimalno sačuvali svežinu i ukus.

Čuvajte zrna hermetički i na hladnom mestu
Najveći neprijatelji vaših zrna su vazduh, vlaga, toplota i svetlost.

Da biste sačuvali svežinu vaših zrna što duže, čuvajte ih u neprozirnoj hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Zrna kafe mogu biti lepa, ali izbegavajte providne posude koje će dozvoliti svetlosti da naruši ukus vaše kafe.

Čuvajte zrna na tamnom i hladnom mestu. Orman blizu rerne često je previše topao, kao i mesto na kuhinjskom pultu koje je izloženo jakom popodnevnom suncu.

Pakovanje kafe iz prodavnice obično nije idealno za dugoročno čuvanje. Ako je moguće, investirajte u posude za čuvanje sa hermetičkim zatvaranjem.

Kupujte odgovarajuću količinu
Kafa počinje da gubi svežinu gotovo odmah nakon prženja. Pokušajte da kupujete manje količine sveže pržene kafe češće – dovoljno za jednu ili dve nedelje.

Izlaganje vazduhu nije dobro za vaša zrna. Ako želite da čuvate zrna u pristupačnoj i/ili atraktivnoj posudi, može biti dobra ideja da podelite svoju zalihu kafe na nekoliko manjih porcija, sa većom, neiskorišćenom porcijom u hermetički zatvorenoj posudi.

To je posebno važno kada kupujete prethodno samlevenu kafu, zbog većeg izlaganja kiseoniku. Ako kupujete celo zrno, sameljite količinu koju vam je potrebno neposredno pre pripreme kafe.

Zamrzavanje zrna?
Svežina je ključna za kvalitetnu šolju kafe. Stručnjaci se slažu da kafu treba konzumirati što je moguće brže nakon prženja, posebno nakon što je originalno pakovanje otvoreno.

Iako postoje različita mišljenja o tome da li kafu treba zamrzavati ili držati u frižideru, glavni faktor je da kafa apsorbuje vlagu – i mirise i ukuse – iz vazduha oko sebe, jer je higroskopna (bonus rečnikovska reč za sve zaljubljenike u kafu).

Većina posuda za čuvanje kod kuće i dalje propušta male količine kiseonika, zbog čega hrana koja se dugo čuva u zamrzivaču može pretrpeti oštećenje od zamrzivača. Zato, ako odlučite da rashladite ili zamrznete svoju kafu, pobrinite se da koristite zaista hermetički zatvorenu posudu.

Ako izaberete da zamrznete kafu, brzo izvadite samo onoliko koliko vam je potrebno za nedelju dana i vratite ostatak u zamrzivač pre nego što se na smrznutoj kafi formira kondenzacija.

Zamrzavanje zrna kafe ne menja osnovni proces pripreme kafe.