Priče o kafi

Kako napraviti čokoladom obložena zrna kafe

Ručno pravljena čokoladom obložena zrna kafe su sjajna poslastica koju možete podeliti s prijateljima na običnoj večeri ili posebnoj prilici. Ovaj recept će zaista impresionirati vaše goste jer koristi 3 različite vrste čokolade: tamnu čokoladu, mlečnu čokoladu i belu čokoladu. Slatki spolja, a gorak unutra, ovi mali zalogaji imaju divnu kombinaciju ukusa.

Kao bonus, dodajemo malo ljutog čilija u prahu kako bismo pojačali tamnu čokoladu, kao i rendanu kokosovu koru za egzotičniji ukus. Mogućnosti s čokoladom obloženih zrna kafe su beskonačne, pa dajte slobodan prostor svojoj mašti i izmislite svoje jedinstvene kombinacije.

Recept za Čokoladom Obložene Kafe U Zrnu
Vreme pripreme: 4 sata (+ 1 noć u frižideru pre konzumacije)

Sastojci:
110 gr tamne čokolade
110 gr mlečne čokolade
110 gr bele čokolade
85 gr zrna kafe
15 gr rendane kokosove kore
1 kašičica čilija u prahu

Koraci Pripreme:
#1 Posebno otopite 3 čokoladne štangle na pari ili u duplom kotlu (što znači korišćenje šerpe postavljene iznad druge šerpe punjene ključalom vodom).
#2 Dodajte čili u prahu u otopljenu tamnu čokoladu.
#3 Dodajte 2/3 rendane kokosove kore u otopljenu mlečnu čokoladu.
#4 Podelite zrna kafe u 3 grupe (po jednu za svaku vrstu preliva) i uronite ih u vruću otopljenju čokoladu.
#5 Pažljivo ih izvadite pomoću hvataljki i stavite na pleh.
#6 Stavite zrna kafe u frižider oko 30 minuta (ili dok preliv potpuno ne stegne).
#7 Ponovo uronite zrna kafe u otopljenju čokoladu i ponovite ceo postupak.
#8 Nakon još 30 minuta u frižideru, ponovite postupak još jednom.
#9 Pospite mlečna čokoladna zrna kafe preostalom rendanom kokosovom korom i vratite ih sve u frižider.
#10 Ostavite čokoladom obložene zrna kafe da odmore u frižideru jednu noć (ili ne manje od 6/7 sati) pre konzumacije, kako biste bili sigurni da se čokoladni preliv pravilno stegao.

Najbolja Kafa za Čokoladom Obložene Kafe U Zrnu
Možda se pitate koja vrsta zrna kafe je najbolji izbor za pravljenje ovih originalnih poslastica. Hajde da istražimo različite mogućnosti.

Nivo Prženja Kafe
Praveći čokoladom obložene kafe, ciljajte na srednje do srednje tamno prženje. Svetlije prženja mogu imati kiselkast ukus, dok tamnije prženja mogu biti gorča. Ciljajte na sredinu.

Varijeteti Kafe
Kafa Arabika: Arabika potiče iz Etiopije i proizvodi male i spljoštene plodove. Iako su male, veoma su aromatične i mirišljave. Ovo je najčešći varijetet u specijalnoj kafi i verovatno ćete ga koristiti za ovaj recept.

Kafa Robusta: Robusta potiče iz Konga i njeni plodovi su okrugli i veoma bogati kofeinom. Iz tog razloga, veoma su gorke, pa nisu dobar izbor za ovaj recept. Preporučuje se da ovu vrstu kafe probate kao napitak kada se meša sa Arabikom.

Kafa Liberika: Liberika potiče iz Liberije i ima velike i dobro oblikovane plodove. Nije cenjen varijetet, ali je pogodan za ovu pripremu.

Kafa Ekscelsa: Ekscelsa je relativno nov varijetet (otkriven je tek 1904. godine) i potiče iz Severne Afrike. Njeni plodovi su srednje veličine i njihov miris je vrlo sličan mirisu Arabike, pa su savršen izbor za ovaj recept.

Zaključak
Postoji mnogo recepata na internetu za pravljenje čokoladom obložene kafe ili espreso zrna koji su jednostavniji. Ovaj recept kombinuje prednosti tri različite vrste čokolade zajedno sa ljutinom čilija u prahu i slatkoćom kokosa kako bi napravio nešto posebno. Uživajte!