Priče o kafi

Kako izabrati pravu mašinu za pečenje kafe

Pre nego što se odlučite za pekač, predlažem da izdvojite minut ili dva da pročitate naše savete za kupovinu. Kupovina prvog pekača za kafu je ozbiljan korak, pa ćete želeti da se uverite da birate pravi.

Samostalno ili sa malo intervencija?
Biću iskren, pečenje kafe nije zaista nešto što možete postaviti i zaboraviti; treba da budete blizu i pratite proces pečenja. Nije potrebno mnogo da vaši zrnca kafe slučajno izgore ako ne posvetite dovoljno pažnje.

Ali s tim rečenim, neke kućne mašine za pečenje omogućavaju vam da postavite tajmer i odete. Skuplje mašine za pečenje kafe obično nude veću kontrolu, što vam omogućava da prilagodite temperature i vreme pečenja, na primer.

Visokokvalitetni pekači za kafu najviše klase često dolaze sa potpunom programabilnošću, i osim kontrole vremena i temperature, sa nekim mašinama možete kreirati i sačuvati profile pečenja kafe kako biste ih koristili kada ponovo pečite istu seriju kafe.

Koliko kafe pečete?
Preporučujem da radite male serije kafe za kućno pečenje koje će vam trajati nedelju ili dve. Pekači za vazdušno pečenje kafe obično imaju malu kapacitet, dok malo veći bubanjski pekač ima sposobnost da proizvede znatno veće serije.

Očigledno, što više kafe pečete, to je brže morate koristiti pre nego što počne da propada i gubi svoj ukus; zapamtite, možete čuvati nesušenu zelenu kafu duže vreme, ali čim se ispeče, sat krene da otkucava.

Samo zapamtite da je oglašeni kapacitet bilo koje mašine za pečenje verovatno manji nego što je navedeno, i zrnca će izgubiti do 20 odsto svoje težine tokom procesa pečenja.

Zato umesto fokusiranja na kapacitet, obratite pažnju na kapacitet gorionika (a ne veličinu bubnja) da biste odredili koliko dobro može ispeći kafu.

Hlađenje je važno
Nemojte se nositi sa procesom pečenja i zaboraviti deo hlađenja, jer hlađenje je skoro jednako važno kao i zagrevanje.

Čim zrna kafe dostignu željeni stepen pečenja, treba ih što brže ohladiti. Ako to ne uradite, kafa će i dalje kuvati zbog preostale toplote zarobljene u mašini.

Većina jeftinih pekača za kafu neće imati posebnu funkciju za uklanjanje toplote, pa je do vas da izvadite zrna kafe i stavite ih na tacnu da se ohlade.

S druge strane, mnogi najbolji pekači za kafu koji spadaju u visokokvalitetnu kategoriju, i dolaze sa cenom koja to prati, imaju neku vrstu funkcije za hlađenje.

Mnogi će koristiti „funkciju hladnog vazduha“ kako bi brzo ohladili vašu sveže pečenu kafu, dok će druge mašine automatski spustiti kafu na tacnu za hlađenje.

Čišćenje je važno
Pečenje kafe nije čist proces; osim što se bavite dimom, piljevina se brzo nakuplja. Da biste pečenje kafe učinili što čistijim, mnoge mašine imaju ugrađeni sistem za suzbijanje dima kako bi se eliminisao veći deo dima.

Ovo je posebno korisno ako iznajmljujete stan gde je zabranjeno pušenje cigareta. Čuo sam priče o vlasnicima koji odbijaju da vrate depozite zbog mirisa dima od pečenja kafe u stanu.

Sistemi za sakupljanje piljevine su takođe standardni kod većine premium mašina za pečenje kafe i svakako su dobra ideja ako ne volite čišćenje.

Dakle, želite da ispečete nešto kafe kod kuće? Bez obzira na vaše iskustvo, mislim da ne biste trebali imati problema sa bilo kojom od mašina za pečenje kafe koje sam izabrao i nabrajao iznad.

Ako kupujete svoju prvu mašinu, predlažem da kupite veći pekač nego što mislite da vam je potreban.

Iskreno, nikada nisam poznavao nikoga ko se kaje što je kupio pekač koji je bio malo prevelik, ali poznajem mnogo ljudi koji se kaju što su kupili mašinu koja im je brzo postala premala.

Ako puno pijete kafu i trošite nekoliko kilograma za manje od mesec dana, najbolje je da kupite pekač koji može da radi velike serije. Možete potom da zapakujete i zapečatite pečenu kafu u malim količinama i otvorite je kad vam je potrebna.

Samo zapamtite, čim vaša sveže pečena zrna kafe budu zapakovana ili smeštena u zatvorenu posudu, idealno bi bilo da odmore nekoliko dana da izgube višak gasova pre nego što ih sameljete i pripremite.

Brzo ćete shvatiti da pečenje sopstvenih zrna kafe kod kuće daje potpunu kontrolu nad ukusom, i možete mešati različite kafe kako biste stvorili jedinstvenu mešavinu koja je jedinstveno vaša.