Idealni uslovi za rast kafinog drveta nalaze se širom sveta duž ekvatorske zone koja se naziva „Pojas zrna kafe“ i prostire se između 25 stepeni severne i 30 stepeni južne geografske širine.
Zahtevni Arabika najbolje raste na visokim nadmorskim visinama u bogatoj zemlji, dok otpornija Robusta preferira višu temperaturu i uspeva na nižem tlu.
Šta utiče na kvalitet i ukus kafe?
Sve, od vrste biljke, hemije zemljišta, vremenskih uslova, količine padavina i sunčeve svetlosti, pa čak i tačne nadmorske visine na kojoj kafa raste, može uticati na ukus krajnjeg proizvoda.
Ove ključne promenljive, zajedno sa načinom obrade bobica nakon branja, doprinose razlikama između kafa iz različitih zemalja, regija i plantaža širom sveta.
Kombinacija faktora je tako složena da čak i sa jedne jedine plantaže može doći do varijacija u kvalitetu i ukusu.
Kafa se gaji u više od 50 zemalja širom sveta, uključujući:
Sjedinjene Američke Države – Havaji
Iako se kafe plantaže nalaze širom Havajskih ostrva, Kona kafa sa velikog ostrva Havaja je najpoznatija i uvek je veoma tražena. Ovde priroda pruža idealno okruženje za kafinu stabla na padinama aktivnog vulkana Mauna Loa. Mlada stabla se sade u crnu vulkansku zemlju koja je toliko nova da se čini da farmeri gaje sadnice u steni. Popodnevna senka tropskih oblaka stvara prirodni baldahin iznad stabala, štiteći ih od intenzivnog sunca, a česte kiše na ostrvu pružaju biljkama tačno pravu količinu padavina. Kona kafa se pažljivo obrađuje kako bi se stvorila ukusna i bogata šolja kafe srednjeg tela.
Meksiko
Male meksičke kafe farme su češće nego velike plantaže, ali sa preko 100.000 kafe farmera, Meksiko je jedna od najvećih zemalja proizvođača kafe na svetu. Većina farmi se nalazi u južnim državama Veracruz, Oaxaca i Chiapas. Šolja meksičke kafe obično pruža divan miris i dubinu ukusa, često sa izraženom oštrinom. To je odličan zrno za tamno pečenje i često se koristi u mešavinama. Meksička kafa označena kao „Altura“ znači da je uzgajana na visokim nadmorskim visinama.
Portoriko
Kafa je doneta na Portoriko iz Martinika 1736. godine, a krajem 19. veka ostrvo je bilo šesti najveći izvoznik kafe na svetu. Međutim, veliki uragani i konkurencija drugih zemalja proizvođača kafe naterali su ostrvo da traži druge načine za ekonomski opstanak. Danas se kafe industrija obnavlja pažljivo gajenom kafom vrhunskog kvaliteta od sorte Arabika koja se proizvodi po najvišim standardima. Na Karibskom ostrvu postoje dva glavna uzgojna regiona: Grand Lares u centralnom delu i Yauco Selecto na jugozapadu. Obe regije su poznate po izbalansiranom telu i kiselosti zrna, kao i voćastom mirisu.
Gvatemala
Iako možda nije tako poznata kao neke druge zemlje Centralne i Južne Amerike, gvatemalska kafa ima karakterističan ukus koji mnogi vole zbog bogatog ukusa. Postoje tri glavna uzgojna regiona – Antigva, Koban i Huehuetenango – svaki sa zadivljujućim planinskim pejzažem i bogatim vulkanskim zemljištem. Mikroklima snažno utiče na kvalitet i ukus „strogo tvrdih zrna“ (uzgajanih na nadmorskim visinama od 4500 stopa/1370 metara ili više). Ova kafa srednjeg do punog tela ima dubinu i složenost ukusa koja je gotovo začinjena ili čokoladna.
Kosta Rika
Kosta Rika proizvodi samo mokro obrađene Arabike. Sa svojim srednjim telom i oštrom kiselošću, često se opisuje kao savršeno izbalansirana. Kostarikanska kafa se uzgaja na uglavnom malim farmama, ili fincas. Nakon berbe, bobice se odmah prenose u moderne objekte za obradu, poznate kao beneficios, gde počinje mokra metoda obrade. Pažljiva pažnja posvećena kvalitetu obrade i svestranim metodama uzgoja izgradili su reputaciju Kostarike za kvalitetnu kafu.
Kolumbija
Kolumbija je verovatno najpoznatiji proizvođač kafe na svetu i rangira se na drugom mestu u svetu po godišnjoj proizvodnji. Visok standard izvrsnosti se održava sa velikim ponosom i pažljivim uzgojem na hiljadama malih porodičnih farmi širom zemlje. Takva pažnja i pažnja rezultiraju dosledno dobrom, blagom kafom, sa izbalansiranom kiselošću. Divlji kolumbijski pejzaž pruža savršeno prirodno okruženje za uzgoj, ali teren otežava transport berbe kafe do proizvodnih i distributivnih centara. Čak i danas, ovo se često obavlja mazgom ili džipom. Kolumbijski Supremo, najviši kvalitet, ima delikatnu, aromatičnu slatkoću, dok je Excelso Grade mekši i blago kiseliji.
Brazil
Brazil je najveći proizvođač kafe na svetu, sa beskrajnim površinama na raspolaganju za proizvodnju. Kafe plantaže u Brazilu često pokrivaju ogromne površine zemlje, zahtevajući stotine ljudi za njihovo upravljanje i rukovođenje kako bi proizveli ogromne količine kafe. Gaje se i Arabika i Robusta, a klima, kvalitet zemljišta i nadmorska visina određuju koja će sorta najbolje rasti u kojoj regiji. Fina šolja brazilskog kafe je bistra, slatka, srednjeg tela i niske kiselosti.
Etiopija
Legenda o kafi govori o otkriću prvih kafića u Etiopiji – nije teško poverovati da je kafa potekla tamo gde divlje šumske šume kafe i danas predstavljaju glavni izvor berbe. Općenito obrađena metodom mokrog postupka, kafa iz Etiopije potiče iz jedne od tri glavne uzgojne regije – Sidamo, Harar, Kafa – i često nosi jedno od tih imena. U šolji, etiopska kafa obično nudi izvanrednu i hrabru izjavu: pun ukusa, malo zemljano i punog tela.
Kenija
Kenijanska kafa je dobro poznata i voljena kako u Sjedinjenim Državama tako i u Evropi. Zrna daju oštru, voćnu kiselost, u kombinaciji sa punim telom i bogatim mirisom. Kafa se uzgaja na padinama planine Kenija, često od strane malih farmera. Kenijski proizvođači stavljaju naglasak na kvalitet i zbog toga se obrada i sušenje pažljivo kontrolišu i prate. Kenija ima svoj jedinstveni sistem klasifikacije. Kenijanska AA je najveće zrno u sistemu klasifikacije od 10 veličina, a AA+ znači da je gajena na najvišim nadmorskim visinama.
Ovo su samo neke od mnogih zemalja koje uzgajaju kafu širom sveta, a svaka od njih ima svoje karakteristike i prepoznatljiv ukus. Uživajte u istraživanju različitih sorti i regija kako biste otkrili koja vam najviše odgovara!