Priče o kafi

Kafa i roštilj: Neobična, ali savršena kombinacija

Kafa I Rostilj

Zamišljate li kako će se kafa i roštilj savršeno uklopiti? Pročitajte ovaj vodič da biste razumeli kako napraviti ovu sjajnu kombinaciju!

Žudnja za jednim shotom espresa je upravo ono što nam treba da se ponovo osećamo puni energije. A ljubav prema toj moći kofeina možda je inspirisala roštilj-majstore da osmisle ovaj sjajan recept!

Možemo čuti kako mrmljate ‘šta?’ na svom ekranu. Ne osećajte se čudno; budite uzbuđeni jer ćemo vam pokazati nove načine upotrebe kafe u letnjem meniju.

Za vaš sledeći roštilj, dodajte naglašenu notu kafe na vaše meso, bilo da je to svinjetina, piletina, goveđe rebra ili čak jagnjeće meso. Bićete iznenađeni kako vašim ukusnim pupoljcima dodaju šapat malih zrna kafe na sveže isečenom mesu!

Udruživanje kafe i mesa uz hladno piće sa strane čini savršenu kombinaciju. Pronašli smo neke uzbudljive načine da uključimo malo kafe u vašu sesiju roštiljanja.

Držite se! Morate biti kreativni za sledeće obimno čitanje dok vam pomažemo da se pripremite za sjajno iskustvo…

Jedan od najpopularnijih načina na koji koristimo kafu za roštilj je trljanje mesa. Kontrast gorčine kafe i slatkog ukusa roštilja je osnova mnogih roštilj majstora. Možete koristiti srednje mlevenu kafu (Guatemala Antigua, Etiopski Lekempti i Etiopski Yergacheffe), tamno prženu ili espreso.

Postoje različiti recepti koje možete isprobati ili kupiti gotove začine od kafe za sjajnu poslasticu. Dobrim začinom možete razjasniti i naglasiti ukuse koji već postoje u mesu. Ali, odličan začin je ono što nam treba za dodir nečeg dodatnog… što će poboljšati ukupan ukus i doživljaj jela.

Kada pripremate meso na roštilju bez bilo kakvog začina, primetili ste kako se meso sa spoljne strane postepeno zapeče? Pa! Možete dodati intrigantan obrt ovom iskustvu sa debelim slojem začina. Kada pravite začine sa biberom i solju, biber se zapeče, ali dodavanje kafe može vam dati složeniji i hrskaviji ukus.

Pravo roštilj garnitura zaista doprinosi kvalitetu hrane koju pripremate. Dakle, spremite se za vašu letnju roštilj zabavu sa ovim neverovatnim proizvodima.

Kada pravite vaš BBQ sos, dodajete potpuno novi nivo ukusa. Dajte skuvanoj kafi priliku, odličan je sastojak koji se savršeno meša. Imamo jednostavan recept za vas koji možete pratiti:

1 kašika burbon viskija (uzmite bilo koji brend koji volite)
2 kašike Tabasco sosa (mi preferiramo Chipotle Tabasco ili obične)
1 kašika sveže mlevenog crnog bibera
4 unce espresa ili jako skuvane kafe
1 boca BBQ sosa

Ako planirate da skuvate kafu, stavite trostruko više kafe nego obično i skuvajte oko 4-6 unci. U slučaju espresa, trebate 2-3 dupla. Dobro promešajte sve sastojke dok ne dobijete željenu konzistenciju. Nanesite ovaj sos u poslednjih 15 minuta kada je roštilj gotovo spreman.

Takođe možete dodati druge sastojke poput korijandera, svežeg belog luka ili jabukovog soka.

Može biti malo izazovno dok pokušavamo napraviti novi recept, ali kada je rezultat savršen, naša radost ne poznaje granice! Nedavno smo probali gravit i džem od kafe, a kafa je zaista bila glavni sastojak.

Masti koje dobijete nakon što skuvate svoju svinjetinu koristili smo za pravljenje gravita. I da bismo dobili onaj podsticaj probuđenosti, dodali smo jaku kafu u našu mešavinu.

Za roštilj-inspirisani džem, koristili smo ostatke slanine, jaku skuvanu kafu i još nekoliko sastojaka. Uživali smo u ovom džemu od slanine kao dodatku našim pečenim hamburgerima, biftekima od lososa i svinjskim šniclama. Možete probati kašiku ovoga i bićete iznenađeni njegovim revolucionarnim ukusom.

Ako ste roštilj-majstor i često uživate u šoljici kafe, onda imate tajni arsenal u kuhinji! Možete koristiti kafene filter kese za različite mesne recepte. I to je od velike koristi kada pokušavate da izmrvite bilo kakve grudvice iz fine smese.

Na primer, ako želite da ubrizgate rastvor u meso pomoću male šprice, možete provući tečnost kroz kafenu filter kesu da biste uklonili neželjene komade.

Možete ponoviti isti proces čak i za filtriranje soka iz mesa kako biste napravili svoj sos. Sa ovim trikom, možete uštedeti novac i vreme za čišćenje ili kupovinu finih mrežastih cedila.

Sa prolećem iza ugla, dočekujemo izlaske i sporije vikende. A kafa će dodati novu dimenziju vašem mesu koju ne možete postići sa običnom solju i biberom. Počnite se pripremati da doživite ovo magično ukusno iskustvo kafe na roštilju!