Priče o kafi

Da li je kafa štetna za vas?

Da Li Je Kafa Stetna Za Vas

Nakon što su se vratili u selo sa plodovima, stariji su ih proglasili plodom đavola i bacili ih u vatru. Kada su se skuvale u plamenu, ostali seljani su izašli iz svojih kuća privučeni aromatičnim mirisima i bili su zainteresovani za ove čudne nove plodove (da, PLODOVE!) semenke. Tako je kafa rođena.

Od tog trenutka, kafa je imala svoju istorijsku vožnju kroz vreme. Vekovima su je religije zabranjivale, države su robovima naređivale da je gaje, a druge su je kriminalizovale, nacije su se borile za nju – i protiv nje – i čak i danas, sa svom modernom naukom, rasprava se nastavlja: Da li je kafa loša?

Jedna stvar koju niko ne može poreći je da je kafa NAJviše konzumirani napitak na planeti posle vode (i moglo bi se tvrditi da je kafa zapravo voda… samo filtrirana… kroz kafu!).

Ja sam sam imao dugu ljubavno/mržnju vezu sa zlatnom tečnošću. Prvi put sam je probao kao tinejdžer i mrzeo sam taj napitak. Ukus je bio otprilike onakav kakvim sam zamislio da bi bitumen mogao da ima ukus, nisam osećao potrebu za energijom koju je trebalo da pruža (kasnije mi je dijagnostikovan ADHD što je imalo smisla), i trebalo mi je 10+ šećera da bih to progutao – što je jedina dobra strana ako pitate 13-godišnjeg mene.

Naravno, to je bila instant kafa i svi znamo koliko loše može da bude. Ali kada sam imao 17 godina, upoznao sam se sa novim načinom pripreme kafe: espreso. Međutim, ovo nije bio običan espreso (devedesetih godina espreso je bio prilično groznog ukusa), ovo je bila tečno zlato! Kum kafe, Dejvid Šomer, putovao je Italijom i otkrio zašto je kafa tamo tako dobra. Vratio se u Ameriku i to je bio početak ukusne kafe kakvu danas poznajemo. Ali da li je kafa samo ukusna ili ima i stvarne koristi?

Da razjasnimo ovo: Kafa je veća od kofeina. Mislim na to da ima mnogo više u zrnu kafe osim čistog kofeina. Često ljudi pišu ili govore o kofeinu i kafi kao istoj stvari. Doslovno zamjenjuju te riječi. Iznenadim se koliko ljudi mogu biti neupućeni o tome!

Da, kofein nije sjajna supstanca u visokim dozama. To je mehanizam biljke za zaštitu od predatora (ne od koza očito). Gorki okus kofeina odbija većinu insekata i biljojeda koji je uništavaju, omogućavajući mu da se razmnožava i širi.

U visokim dozama, kofein može vas ubiti.

Većina ljudi bi pročitala tu izjavu i odmah pomislila: puno kave će te ubiti. Prvo, morali biste popiti ogromnu količinu kave da bi ovo bilo i približno istinito (kao što je 50 šolja čiste crne kave u jednoj sesiji). Ali čak i tada, postoji faktor apsorpcije kave kroz konzumaciju.

Ali ono što studije zaista govore jest da „kofein“ (kao što je čisti praškasti oblik) može biti smrtonosan u visokim dozama.

Ako pretražite „Možete li umrijeti od previše kave?“ ili „Je li ikome umro od kave?“, dobit ćete milion priča o ljudima koji su umrli od predoziranja „kofeinom“ što je ekvivalentno 200 šolja kave. Sve to su slučajevi povezani s energetskim napicima, čistim kofeinom u prahu ili drugim kofeinskim supstancama, ali ja sam pretraživao internet i još nisam našao stvarnu smrt koja je direktno povezana s konzumacijom kafe. Pronašao sam samo jedno mjesto koje kaže da je gotovo nemoguće umrijeti od previše kave.

Interesantno je da ako konzumirate 200 litara vode, to će vas ubiti. Dakle, da li je voda loša za vas?

Zašto onda pretraga ključnih riječi o „predoziranju kavom“ vodi do rezultata o „predoziranju kofeinom“? Zato što smo, stotinama godina, koristili riječ „kofein“ kako bismo opisali i hemijsku supstancu i piće.