Šta je točak ukusa (flavor wheel)?
Točak ukusa je jednostavan alat za izražavanje ukusa, arome i note kafe koji je nastao kolaboracijom SCAA(Specialty Coffee Association of America) i World Coffee World Coffee Research 2016. godine, koji je unapređena verzija prve publikacije iz 1995. godine.
Napomena:
Točak ukusa neće Vam odgovoriti na pitanje da li je jedna kafa dobra ili loša, to je stvar Vaše percepcije i ličnog ukusa, ali će pomoći da uživajući u svakoj šolji kafe otkrijete složen spoj mirisa i ukusa.
1. Korak: Upoznajte se sa točkom ukusa
Prvo što ćete uočiti kada ga pogledate je šarenost, što nije slučajnost, jer ponekad kada nam fale reči da opišemo određeni ukus, možda nas boja asocira na njega. Nakon toga možete slušati intuiciju Vašeg jezika u daljem otkrivanju boje na točku, trudeći se da odredite što specifičnije note kafe u šoljici.
Na sredini točka ćete naći osnovne kategorije ukusa i kako idete ka ivici, razgričenje će biti sve decidnije. Primera radi, ako osećate voćne karakteristike, zapitajte se da li Vas podsećaju na bobičasto voće ili su citrusne, unutar citrusnih na grejp, lime ili limun?
2. Korak: Posmatrajte pripremljenu kafu
Obratite pažnju na arome sveže mlevene kafe, pogledajte debljinu i boju kreme, kako se šećer taloži na njoj kada dodate malo, Sada udišite kroz nos. Imajte na umu točak ukusa: da li osećate orašaste primese? Ako je tako, podsećaju li Vas na kikiriki, lešnik ili badem?
3. Korak: Otpijte gutljaj
Koji su prvi ukusi na koje Vas asocira? Probajte definisati glavnu kategoriju u ovoj fazi. Zapišite reči na šta Vas inicijalno podseća.
4. Korak: Srknite kafu
Omogućiće da kroz usta uđe i vazduh što obezbeđuje ravnomerno širenje kafe na jeziku. Da li osećate još specifičnije atribute? Da li je slatkoća poput karamele ili meda?
5. Korak: Fokusirajte se na teksturu
Razmotrite kakvo je telo kafe. Da li je lagana i glatka ili gusta i kremasta? Pogledajte reči u tabeli koje će vam pomoći da opišete.
6. Korak: Progutajte
U poslednjem koraku definišite kakav ukus ostavlja u ustima kada progutate? Da li se ukus dugo zadržava ili brzo nestaje? Da li je to oštar i neprijatan ukus ili je neutralan?
7. Korak: Napravite pauzu i pažljivo definišite note
Ako se u ovom trenutku osećate pomalo izgubljeno: ne odustajte! Ovo nije takmičenje.
Kako započnete upoređivanje različitih kafa i uvežbate ovu tehniku, postaće lakše otkrivati suptilne karakteristike ovog složenog pića.
Ali što je najvažnije:
Počećete više da cenite ovo čarobno piće. I ne samo kafu, već onaj mirni vremenski period koji ste sebi odvojili da biste uživali u malim stvarima u životu.